Päänäyttelyn nimi on “Täältä tullaan!”.


PÄÄNÄYTTELY:
“Täältä tullaan!”

Tuula-Maija Magga Hetta:
“ Täältä tullaan “ – naisten elämää Andreas Alarieston kuvaamana
Elämässään Andreas Alariestolle oli ominaista ihmisten kunnioitus. Taitelijan puhetapa ja katse koskettivat kaikkia, ystäväpiirissään hänellä oli paljon naisia, joille Alariesto oli herrasmies. Paitsi luotettavana keskustelijana ja kuuntelijana taiteilija osoitti avuliaisuutta nikkaroimalla ystäväemännille kotitalousesineitä ja keksimällä konsteja helpottamaan naisten arkityötä. Alariesto seuraili ympäristöään usein pilke silmäkulmassa, hän osasi omien kokemusten ja tarkan havainnoinnin avulla tallentaa kuviinsa täyttä elämää. Täältä tullaan – näyttelyn teemana ovat naiset Alarieston kuvaamina, aihetta voi tarkastella mm. naisten toiminnan ja kulloisenkin roolin avulla sekä hahmojen ilmeiden ja eleiden kautta. Alarieston kuvat saavat hyvälle tuulelle ja hän kuvaa hymyssä suin vaikeitakin aiheita ja monimuotoista naisten elämää.


Avoinna TI – LA klo 10 – 16


Juha Olavi Karppinen

“ Mennyttä aikaa “ – puuveistoksia ja reliefejä


Juha Olavi Karppisen näyttely “ Mennyttä aikaa “ – puuveistoksin on harvinaisella tekniikalla toteutettu näyttely. Kyseessä on ensimmäinen oma näyttely, jossa Juha Olavi Karppinen esittelee veistämiään puutaideteoksiaan. Taiteilija tunnetaan myös lempinimeltään Kuurto. Tekeminen kohdistui aluksi perinnerakentamiseen, isompiin rekiin ja kelkkoihin sekä taidokkaisiin käyttöesineisiin kuten kuksat, taikinatiinut, kalansuolausastiat, voirasiat. Käyttöesineet olivat niin taidokkaita, että taiteilijan tekeminen laajentui myöhemmin myös taideveistämisen puolelle. Puumateriaalin työstämisen Juha Olavi Karppinen on oppinut oman tekemisen kautta ja puutaiteilu on kuulunut hänen elämäänsä jo monia vuosikymmeniä. Tämä näyttely on monipuolinen osa hänen laajasta käsin tekemisen kokoelmastaan.


Näyttelyssä olevat teokset luovat tekniikallaan ainutlaatuisen tunnelman ja kuvaavat hyvin tilanteita ihmiselämässä. Työt ovat puukolla veistettyjä reliefejä ja veistoksia, joiden pintakäsittelyssä on käytetty kotoista tervaa. Tervan avulla teoksiin on saatu varjostuksia ja elävän tuntua, lisämausteen näyttelyyn tuo tuttu perinteinen tervan tuoksu. Käden jälki töissä on huolellista ja pikkutarkkaa, mikä kertoo taiteilijan osaamisesta ja paneutumisesta työhönsä. Esillä on myös muutama lyijynäpiirros, joiden viivat ovat huolella tehtyjä sekä muutama käyttöesine aikaisemmilta vuosilta.

Näyttelyn aiheet nimensä mukaan vievät katsojan taiteilijan omiin mielenmaisemiin, menneeseen jo muuttuneeseen aikaan. Esillä on kalastukseen, metsästykseen ja poronhoitoon liittyviä teoksia. Porolla ajoa kuvaavissa töissä porojen liike ja ajajan asento on saatu tallennettua luonnollisesti, niinpä näistä suurikokoisista veistoksista välittyy eteenpäin menevä liike. “Tuulastajat” ja “Rakotulilla istujat” ovat kuin omissa oloissaan ja tuntuu kuin katsoja voisi pysähtyä juttelemaan heidän kanssaan. Teoksissa olevien ihmisten kasvoissa löytyvät ilmeet ja juonteet, jotka pysäyttävät sekä luovat kuvan työhönsä keskittyneistä hahmoista. Töistä välittyy tunnelma ajatuksella kiire ei minnekkään, mutta kaikki tulee kuitenkin tehtyä. Teoksessa “ Keinutuolissa lukeva nainen” voi kuulla kirjan sivujen kääntelyn tai keinutuolin narinan. Töiden äärellä voi aistia arkisen hetken menneestä ajasta ja ihmisten toimimisesta luonnossa. Merkille pantavaa on teoksien välittämä entisajan yhteisöllinen elämänmuoto, jossa keskiössä on ihmisen ja luonnon yhteenkuluuminen.

Kesän ajan Alariesto -gallerian näyttelyissä kohtaavat Andreas Alarieston ja Juha Olavi Karppisen taiteen aiheet, kumpikin taiteilija tuo esiin mennyttä aikaa omalla tavallaan. Kuvien ja teosten tapahtumapaikat ovat lähellä jokien varsilla, metsissä ja erämaassa. Lisäksi kummankin taiteilijan työskentelyyn liittyy ajatus omasta tekemisestä niin kauan kuin pensseli tai puukko pysyy kädessä.

AUKIOLOAJAT

Näyttelyt ovat avoinna:
TI – LA klo 10 – 15

Juhlapyhinä museo on kiinni

Lipunmyynti loppuu 14.30

PÄÄSYLIPUT

Aikuinen 8 €

Eläkeläiset, opiskelijat ja koululaiset 6 €

Ryhmä. max 10 henkilöä, 6 € / henkilö

Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Vapaa sisäänpääsy Museokortilla

OHJEET TURVALLISEEN MUSEOVIERAILUUN

Haluamme tehdä museokäynnistä sinulle mahdollisimman miellyttävän ja turvallisen.
Tässä muutamia ohjeita, joita toivomme kaikkien vierailijoidemme noudattavan.
​Tervetuloa turvallisesti Museo-Galleria Andreas Alariestoon!

Pidetään etäisyyttä toisiimme

Ota tilaa itsellesi ja anna sitä toisille, kun liikut Andreas Alariesto-museossa, jonotat lippuja tai käytät muita palveluita. Myös me pidämme sinuun turvavälin. Rajoitamme museon asiakasmäärää tarvittaessa.

  • Seuraathan museosta löytyviä opasteita.
  • Suosi kortti- ja lähimaksua.

Noudata hyvää käsihygieniaa

  • Tule museoon puhtain käsin. Pese kädet aina tarvittaessa tai käytä käsidesiä.
  • Tiloissa on käsidesipisteitä.
  • Yski tai aivasta kyynärtaipeeseen.
  • Älä koske taideteoksiin.
  • Vältä turhaa pintojen koskettelua.

Myös henkilökunta noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Tule museoon vain terveenä

Olet tervetullut Andreas Alariesto-museoon, jos tunnet olosi terveeksi. Jos olet sairas, jää kotiin, kunnes voit paremmin. Ole tarvittaessa yhteydessä terveydenhuoltoon.

Siistiä ja puhdasta

Andreas Alariesto-museo on tehostanut siivousta koko museossa. Olemme poistaneet toistaiseksi käytöstä kaikki yhteiskäytössä olevat materiaalit. Jokainen saa halutessaan näyttelyihin liittyvät esitteet henkilökohtaisesti ja niitä ei palauteta museolle.

Andreas Alariesto-museo seuraa valtioneuvoston virallisia ohjeita.

Scroll to Top